Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

UIA Verklaring van Kuala Lumpur : de Mens in het middelpunt van stedelijke en territoriale ontwikkeling 2024

VERKLARING VAN KUALA LUMPUR ; DE MENS IN HET MIDDELPUNT VAN STEDELIJKE EN TERRITORIALE ONTWIKKELING (2024) (vertaling)

 

Nu mensen steeds meer van het platteland naar stedelijke gebieden trekken op zoek naar meer kansen en een betere kwaliteit van leven, is een verschuiving naar evenwichtige ontwikkeling nog nooit zo urgent geweest.
Tegen 2050 zal naar verwachting tweederde van de mensheid in stedelijke gebieden wonen - de grootste energie- en grondstofverbruikers alsmede grootste afvalproducenten. Aantasting van het milieu, blootstelling aan klimaat- en rampenrisico's, volksgezondheidsproblemen, woningnood en toenemende ongelijkheid zijn enkele van de meest zichtbare uitdagingen van de snelle en voortdurende verstedelijking.

De essentiële rol erkennend van steden als dynamische knooppunten voor culturele uitwisseling en van hun verantwoordelijkheid voor een evenwichtige en duurzame habitat;
De verantwoordelijkheid van architecten erkennend bij het vormgeven van inclusieve, veerkrachtige en respectvolle stedelijke omgevingen;
Verlaren de Internationale Unie van Architecten (UIA) en de Maleisische Orde van Architecten (PAM) hierbij dat zij de volgende kernprincipes onderschrijven:

KERNPRINCIPE 1: INTEGRATIE IN HET STEDELIJK EN TERRITORIAAL WEEFSEL

Om te zorgen voor een evenwichtige habitat moeten we verder gaan dan de simplistische dichotomie tussen stedelijke en landelijke gebieden en erkennen dat onze bebouwde en natuurlijke omgevingen een breder en complexer systeem omvatten, waarin sociale duurzaamheid op de eerste plaats moet komen. Dit houdt in dat iedereen voldoende sociale steun, economische kansen en veilig onderdak moet krijgen.
Wij zijn sterk gekant tegen sociale uitsluiting en marginalisatie en geloven stellig dat stedelijk ontwerp voorrang moet geven aan inclusiviteit en integratie, door sociale cohesie te waarborgen, en veiligheid en welzijn van alle inwoners veilig te stellen. De identiteit van onze steden wordt bepaald door de culturele diversiteit van hun inwoners.
We moedigen actieve deelname van de gemeenschap aan bij de ruimtelijke ordening en het ontwerp van openbare ruimtes. Door een democratische en inclusieve benadering van ons grondgebied te stimuleren, kunnen we ervoor zorgen dat steden en hun omgeving de ware ziel en noden van de bevolking weerspiegelen.  

KERNPRINCIPE 2: EVENWICHT TUSSEN TRADITIE EN INNOVATIE

Om duurzame ontwikkeling te garanderen, moeten we de onschatbare bijdrage van lokaal vakmanschap en traditionele kennis aan de culturele identiteit van onze steden erkennen.
Er schuilt wijsheid en veerkracht in diversiteit. Het weerspiegelt zowel de pluraliteit van bestaande identiteiten en culturen als hun intrinsieke kennis om lokaal klimaat en culturele context te beantwoorden.
Wij stimuleren de integratie van traditionele kennis met moderne technologieën om veerkrachtige en duurzame gebouwde omgevingen te ontwerpen.
We pleiten voor het behoud en aangepast hergebruik van erfgoedgebouwen en -ruimtes, die het collectieve geheugen en de culturele identiteit van steden belichamen en het gevoel van samenhorigheid bevorderen.

KERNPRINCIPE 3: EERLIJKE TOEGANG TOT HET BEROEP

Om duurzame architectuur te garanderen, moeten we inclusiviteit bevorderen, zowel in het architectuuronderwijs als in de praktijk.
We zetten ons in voor het bevorderen van architectuurprogramma's die inspelen op lokale en regionale realiteiten, met een focus op duurzaamheid en inclusie.
We roepen op tot eerlijke en transparante ontwerpwedstrijden die gelijke toegang en objectieve professionele evaluatie bieden aan alle beoefenaars, ongeacht hun achtergrond, om innovatie op het gebied van architectuur te bevorderen.

Met het oog op de toekomst dringen we er bij iedereen die verantwoordelijk is voor de transformatie van ons grondgebied op aan om zich in te zetten voor deze principes.

We kunnen de omslag maken naar een evenwichtige ontwikkeling die de culturele en ecologische rijkdom van onze gemeenschappen eerbiedigt en huldigt, en tegelijkertijd een veerkrachtige en rechtvaardige toekomst voor iedereen bevordert.


Regina Gonthier UIA voorzitter en Adrianta Aziz PAM voorzitter
Kuala Lumpur, 17 november 2024

 

bron : https://www.uia-architectes.org/wp-content/uploads/2024/11/Kuala-Lumpur-declaration_UIA_Final.pdf