Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

Biografie Willy Van Hove

Willy VAN HOVE
1891 - 1969

 

Willy VAN HOVE (geboren te Luik op 15/08/1891 - overleden te Nieuwpoort op 31/07/1969) is een belangrijke figuur in het Belgische architectenberoep.

Als praktiserend architect, onder meer van de Sint-Jozefkerk in Anderlecht, en hoogleraar architectuur aan de Sint-Lucas hogeschool in Sint-Gillis, was hij in 1932 de oprichter van de UPA-BUA (Union royale Professionnelle d'Architectes - Koninklijke Beroepsunie van Architecten1), waarvan hij tweemaal voorzitter was, van 1932 tot 1934 en van 1937 tot 1943.

Door de snelle ontwikkeling van de vereniging (die in enkele jaren de belangrijkste vereniging van het land werd) en haar dynamiek, nam Willy Van Hove actief deel aan de "grote projecten" van het beroep.
In 1935 was hij één van de oprichters van de Commissie voor de bescherming van de titel van architect (die de wet van 1939 voorbereidde). Vervolgens vinden we hem terug in de strijd die leidde tot de oprichting van de Orde van Architecten in 1963, waarvan hij lid werd van de Nationale Raad, benoemd door de Koning.

Van 1937 tot 1965 was hij lid van de raad van bestuur van de FAB (Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België) en van 1951 tot 1954 was hij hiervan de voorzitter. Op internationaal vlak vertegenwoordigde hij België op het congres van 1937 van de Internationale Unie van Architecten (UIA) in Moskou, waar hij lid werd van het bureau en van 1951 tot 1963 penningmeester was. Hij was ook algemeen ere- afgevaardigde (Honorary General Delegate) bij het “Liaison Committee of the Architects of the United Europe” 

Als lid van de Hoge Raad voor normalisatie en stedenbouw, stond hij ook aan de basis van de oprichting van de bouwbeurs en vervolgens Van het Bouwdocumentatiecentrum (een voorloper van Batibouw, opgericht in 1936 in een gebouw in de Wetstraat in Brussel) en de publicatie van de Algemene Bouwcatalogus (gepubliceerd in 1943, 1951 en 1959).
Hij was ook diegene die in 1954 het Architectenhuis bouwde (huidige Architect’s house2), gelegen in de Ernest Allardstraat in Brussel, dat hij twee jaar later naliet aan de UPA-BUA en de FAB.

De prijs Van Hove, een architectuurprijs voor jonge afgestudeerden van de Belgische architectuurfaculteiten, die de UPA-BUA voor het eerst organiseerde in 1982 (ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag) en opnieuw gelanceerd werd in 2015, is gewijd aan deze grote figuur van het beroep.


1.    Bij haar oprichting was de UPA-BUA de Beroepsunie van Architecten die afstudeerden aan de Sint-Lucasscholen in België. Met de evolutie van het beroep en het architectuuronderwijs staat het nu open voor alle architecten en ingenieur-architecten, ongeacht hun regio, erkend diploma of type praktijk.

2.    De “Architect’s house” herbergt de hoofdzetels: van de UPA-BUA en de FAB, evenals twee van de drie afdelingen van de FAB. Hetzij, AriB (Architects in Brussels, de brusselse afdeling van de FAB) en de BVA (Beroepsvereniging van Architecten - de Vlaamse afdeling van FAB). Bijkomende organisaties: CIAUD-ICASD (Informatiecentrum voor Architectuur, Stedenbouw en design) en CERAA (Centre d'Etude, de Recherche et d'Action en Architecture).