Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

Tentoonstelling Albert-Charles Duesberg

Gepubliceerd op

Tot zijn dood in 1951 bouwde A.-C. Duesberg heel wat gebouwen, vooral in Verviers, zijn geboorteplaats, maar ook in Luik, Brussel ... Heel wat zijn nog steeds zichtbaar.

Hij is niet alleen architect, hij blinkt ook uit in tekenen, wat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog naast Philippe Derchain doceerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Verviers. Hij is ook een vriend van Maurice Pirenne, die hij tijdens zijn studie in Brussel ontmoette en die met zijn zus Maria trouwde. Net als Philippe Derchain maken Maurice Pirenne en Georges Le Brun deel uit van de eerste generatie 'Intimisten uit Verviers', kunstenaars die alleen dorpen of natuurlijke hoeken van de regio Verviers representeren, en wanneer een persoon op hun doek verschijnt, is dat met de rust vereist door de concentratie van nauwgezet werk. Een selectie van hun werken, vaak in zachte tinten, zal te zien zijn tijdens de tentoonstelling gewijd aan architect Duesberg.

Tot 1914 creëerde Albert-Charles Duesberg huizen en villa's in een stijl doordrenkt van classicisme, beïnvloed door Engelse huizen architectuur. Vervolgens bouwde hij industriële gebouwen in Luik en Verviers en bouwde hij arbeiderswoningen in Ensival en Verviers in de "Engelse cottage" -stijl. Hij creëert ook villa's in een modernistische stijl met platte daken en voor sommige ontwerpt hij ook het interieur en de tuinen in dezelfde esthetische eenheid.

In 1931 werd hij door de staat aangesteld om het Instituut voor Mechanica, de Thermo-elektrische Energiecentrale en het Thermodynamisch Laboratorium van de Universiteit van Luik op de site van Val-Benoît te bouwen. Maar in 1933 dwongen zijn openhartigheid en zijn scherpe opmerkingen tegen het universiteitsbestuur de staat zijn contract te beëindigen. Na verschillende processen wint Duesberg zijn zaak.

In 1938 coördineerde hij de algemene oprichting van het kortstondige dorp Gai Village Mosan, ontworpen voor de Internationale Watertentoonstelling. Bij deze gelegenheid bouwde hij er een moderne kerk en een demonstratieboerderij.

Albert-Charles Duesberg was tot 1945 lid van de Administratieve Commissie van het Stedelijk Museum, met als conservator niemand minder dan zijn zwager Maurice Pirenne. Door zich bij deze commissie aan te sluiten, kon hij zijn gehechtheid aan erfgoed tonen en het verdedigen.

De tentoonstelling draait om vier hoofdthema's: kunsttekenen, zeer aanwezig bij deze architect; plannen en technische tekeningen; platte daken, het stokpaardje van een architect uit de jaren dertig; en de man van overtuigingen, tussen traditie en moderniteit.

De documenten die je exclusief in deze tentoonstelling aantreft, zijn zorgvuldig bewaard gebleven door Madame Paul Hoffsummer, kleindochter van de architect, die ze schonk aan het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA). Andere stukken komen uit de familie van de architect.

Te zien in het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek, rue Renier 17 in 4800 Verviers van 16 januari tot 25 april 20 juni 2021.

De tentoonstelling is toegankelijk van woensdag t / m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Bezoeken? registreer telefonisch op 087331695 of via e-mail musees.verviers@verviers.be.

 

Musée des Beaux-Arts et de la Céramique
Rue Renier 17, 4800 VERVIERS
https://www.verviers.be/loisirs/culture/musees/evenements/2021/exposition-albert-charles-duesberg