Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

Jean Cosse Evenement

Gepubliceerd op

Op 18 september 2016 verdween architect Jean COSSE.
Met een erkende beroepspraktijk, befaamd onderwijzer, oud-lid van de Beheerraad van de UPA-BUA, was hij ook lid van de Kunst Klasse van de Koninklijke Academie van België. Hij werd in 1993 bekroond met de Grote Prijs voor Architectuur van België voor het geheel van zijn oeuvre.

Als architect gediplomeerd in 1954 werd Jean Cosse zowel in België als in het buitenland bekend met zijn villa’s, maar ook met zijn kerken, abdijen, alsmede opgemerkte schoolgebouwen. Zijn gebouwen, die de integratie in het landschap aanzienlijk hebben herzien, de verhoudingen, de soberheid en de vernaculaire architecturale vormen hebben talrijke architecten van zijn generatie beïnvloed. In 1975 werden ze gepubliceerd in het boek Jean Cosse, Des maisons pour vivre, geschreven door pater Frédéric Debuyst.

Zijn religieuze gebouwen (in België en Frankrijk) hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van nieuwe modellen beter aangepast aan de evolutie van de praktijk, die tegelijkertijd tijdloze ruimtes bieden, met sereen karakter en bevorderlijk voor meditatie.

 

Als professor heeft zijn onderwijs aan de Institut Saint-Luc de Bruxelles en aan de Faculté Polytechnique de Mons, talrijke generaties studenten sterk beïnvloed.

 

De UPA-BUA, de Faculté UCL LOCI (Bruxelles) alsmede de AABW hebben zich verenigd om een aantal initiatieven en manifestaties te organiseren :

  • een academische lezing op 16 oktober 2018 op het Forum Saint-Luc te Brussel,

  • een tentoonstelling die zal plaatsvinden op de LOCI Bruxelles (alvorens naar Waals-Brabant te gaan),

  • een film om een aantal realisaties te ontdekken via getuigenissen,

  • en tenslotte een gids met werken van Jean Cosse in Waals-Brabant en Brussel, die als support zal dienen voor architectuurbezoeken.