Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

BIM: uitdaging, opportuniteit of een gevaar voor de architecten?

Tijdens deze belangrijke infovergadering belichtte verschillende specialisten, in het Frans, de verschillende facetten van de BIM (Building Information Modelling).

BIM: uitdaging, kans of nieuw gevaar voor architecten?

Op 18 november 2015 organiseerde de UPA, met groot succes, een seminar gewijd aan Building Information Modelling (BIM), een brandende kwestie - sommigen spreken van een mutatie die gelijk staat aan de overgang van de tekentafel naar de computer - die het beroep aan het wankelen brengt.


Door deze avond te organiseren, heeft het UPA geprobeerd om de problemen in deze belangrijke mutatie van de praktijk in het ontwerp en projectmanagement - met name met betrekking tot kleine kantoren en kleine architectuurprojecten - te vatten door middel van een meer globale aanpak.


De presentaties van de verschillende sprekers van deze avond gaven extra inzicht in BIM:

  •     Didier HOFFMAN (architect, CAD en BIM-manager bij ASSAR, BIM-trainer) presenteerde wat BIM is en wat de voordelen ervan zijn voor de verschillende partners in de bouw.
     
  •     Vincent MARTIN (jonge architect, BIM-praktijkbeoefenaar voor kleine en grote projecten) wilde vooral laten zien hoe een (klein) kantoor BIM op een vooruitstrevende manier kan integreren.
     
  •     Florian CAMPION (architect, trainer voor TASE Solutions) gaf een snelle demonstratie van het gebruik van Revit software in BIM.
     
  •     Martin BROCHIER (Ir.architect BIM consultant en business developer voor TASE Solutions) presenteerde verschillende software tools die gebruikt kunnen worden voor BIM.
     
  •     Thomas VANDENBERGH (Dr. Ir., professor UCL, BIM-manager BESIX) presenteerde de voordelen van BIM voor bedrijven en voor het beheer van gebouwen, terwijl hij (soms met humor) terugkeerde naar de rol van projectontwikkelaar.
     
  •     Abdelkader BOUTEMADJA (architect, professor ULG, lid van het CNOA) besprak de gevolgen voor de beroepspraktijk en de opleiding van architecten.
     
  •     Léo VAN BROECK (Ir.Architect, Prof. K.U.Leuven, voorzitter van het FAB) sloot de avond af met het bespreken van belangrijke kwesties zoals de verplichting van BIM (bij overheidsopdrachten), de kosten ervan (voor kleine kantoren) en de gevolgen voor de creativiteit van architecten.


Deze interessante avond zal het onderwerp zijn van een gedetailleerd verslag in de driemaandelijkse nieuwsbrief die naar de UPA-leden wordt gestuurd en die ook de toegangscode tot de nuttige documenten (vermeld tijdens het seminarie) zal ontvangen, die te vinden is in de rubriek "Middelen" van de website.
    

 

woensdag 18 november 2015

20:00

Free activity