Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

MANNEKEN PIS KRIJGT EINDELIJK ZIJN ARCHITECTENPAK !

Gepubliceerd op

Op woensdag 30 november heeft de Koninklijke Beroepsvereniging van Architecten (UPA-BUA) ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag Manneken Pis zijn 1.104e pakje gegeven. Hij had nog geen architectenpak, hoewel hij er al verschillende had uit de bouwwereld.

Het academische gedeelte van dit gezellige en gemoedelijke evenement bracht eerst in het stadhuis de voorzitters en vertegenwoordigers van de belangrijkste organen van het beroep (Orde, federaties, diverse verenigingen) bijeen, zowel regionaal als federaal (en zelfs Europees, in de persoon van de voorzitter van de Raad van Architecten van Europa).

Na de welkomstwoorden van de voorzitter van het Manneken Pis Comité en de schepen van Cultuur en Toerisme, mevrouw Delphine Houba, herinnerde de voorzitter van de UPA-BUA het publiek aan de rol die architecten in de stad spelen. Deze rol is te lang verwaarloosd, maar is benadrukt in de Verklaring van Davos in 2018 (ondertekend door onze ministers van Cultuur), in de oproep tot Baukultur en in het Nieuwe Europese Bauhaus.

Hij herinnerde het publiek er ook aan dat de vele uitdagingen die architecten moeten aangaan (op het gebied van energiebesparing, duurzame ontwikkeling, enz.).

Na een rondleiding door de Grote Markt trokken de deelnemers in optocht naar de fontein, voorafgegaan door de fanfare van Meiboom. Het standbeeld van Manneken Pis, gehuld in zijn nieuwe kleren, werd 's middags onthuld in aanwezigheid van vele architecten en vrienden. Na besproeid te zijn door enkele krachtige stralen van het "ketje", vervoegde een groep zich in het Architectenhuis, op de Zavel, nog steeds voorafgegaan door de fanfare, om een glasje te delen waarbij men de projecten kon ontdekken van de winnaars van de Van Hove-prijs 2022, toegekend aan de afgestudeerden van de verschillende faculteiten architectuur in België.

Er zij op gewezen dat Manneken Pis zijn nieuwe kostuum de komende jaren zal kunnen dragen ter gelegenheid van de jaarlijkse architectuurdagen (die begin oktober worden gehouden).