Naar inhoud

UPA-BUA Union Professionnelle d'Architectes
Beroepsunie Van Architecten

Lezingenreeks Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Gepubliceerd op

Monumentenwacht Vlaanderen en het Abdijmuseum Ten Duinen organiseren een lezingenreeks:

Vijf data, vijf provincies, vijf gevarieerde thema’s rond behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes in Vlaanderen.

 

Wat maakt ruïnes zo boeiend?

Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie en waarom werden ze gebouwd? Hoe slaagden ze daarin? Welke technieken en materialen gebruikten ze?

Ankerplaatsen van ontelbare verhalen

Door hun onvolledigheid, hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn de ankerplaatsen van verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang
Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen we de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan! Welkom!

Samen met Herita zullen de partners na afloop van het traject de resultaten verduurzamen.

Praktisch
Elke activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Info & contact
Abdijmuseum Ten Duinen
058 53 39 50
abdijmuseum@koksijde.be

https://www.tenduinen.be/nl/ruinesbouwstenenvandetijd